2009. május 16., szombat

Imádott ribizlis süteményem


Aki szereti a nem túl édes gyümölcsös sütiket annak ajánlom ezt a ribizlis sütit, ami a ribizlitől finoman savanykás és mégis édes és olyan jó. Még a nagymamám receptje szerint készítem. Talán az emlékek miatt is olyan isteni.


Hozzávalók:

6 tojásból a szokott módon piskótát sütünk atünk egy közepes tepsiben.


- 6 tojás

- 6 evőkanál cukor

- 6 evőkanál liszt

- sütőpor


A krém hozzávalói:

- 2 dl tej

- másfél-2 dkg búzadara

- 20 dkg sütőmargarin

- 20 dkg porcukor

- 1 cs vaníliás cukor

- 50 dkg megmosott lecsumázott ribizli


A krém elkészítése: a tejből és a búzadarából tejbedarát készítünk és kihűtjük. Közben a vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a kihült darát és a ribizlit. Egy maréknyi ribizlit meghagyunk, hogy díszíteni tudjuk a tetejét. Én ribizliszezonban fél kilós adagokban teszem el a ribizlit a mélyhűtőbe, így egész évben tudok ilyen sütit készíteni. Ebben az estben, ha mélyhűtött, akkor a tetejére félretett ribizlit addig a mélyhűtőbe hagyom, amíg nem végzek a sütivel a többit viszont egy kicsit felovasztom, de nem muszály elég ha a sütés elején kiveszem a hűtőből.
A kész piskótát kettéváguk és közé kenjük a krémet.
A tetejére 20 dkg cukrot 2 tojásfehérjével és pár csepp citromlével gőz fölött keményre verünk, rákenjük és vizes késsel előkockázzuk, majd minden kocka közepére 1-1 halom ribizlit teszünk.

Tényleg nagyon finom. Jó étvágyat!

1 vélemény?:

Nelli írta...

Szia Zéri!

Szeretnélek meghívni egy szavazásra, de nem akarom kommentben belinkelni (az kicsit spam-es lenne). Ha írsz egy emailt a címemre, akkor megírom a részleteket. Köszönöm!

Üdv,
Nelli